Newsletter

Wypełnij poniższy formularz i zamów darmowe powiadomienia o nowych artykułach prosto na swoją skrzynkę mailową. Dzięki temu zapewnisz sobie, jako pierwszy informacje o nowościach! Nie zapomnij kliknąć w link potwierdzający zamówienie subskrypcji. Jeżeli nie otrzymałeś wiadomości z odnośnikiem - sprawdź folder SPAM.

Otrzymuj posty na e-mail

sobota, 20 czerwca 2020

WIEDŹMA GOTUJE

SABAT LITHA




W każdy sabat oprócz mnóstwa rytuałów ,które każdy wykonuje ważne jest też by zadbać o rozkosz dla ciała.Warto poświęcić trochę czasu na zrobienie kilku przekąsek dla koleżanek by umilić czas sabatu.Wybrałam 3 "potrawy". Pierwsza dla łakomczuchów czyli tych czarownic ,które przy rytuałach się mocno męczą i potrzebują podnieść poziom cukru dla wyrównania energii,druga dla czarownic wege i trzecia dla tych, którzy lubią oczekiwać trochę dłużej na rezultat swoich kuchennych czarów ;) 
Tak więc ,zaczynamy kuchenne czary...






KRUCHE CIASTECZKA Z ROZMARYNEM

Składniki:
  • 1 szklanka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki (zachowaj ½ szklanki na później)
  • 3-4 łyżki drobno posiekanego rozmarynu (użyj mniej, jeśli jest świeży, a nie suszony)


Nagrzej piekarnik do temperatury 135 stopni C. Utrzyj masło z cukrem, a następnie dodaj 2 ½ szklanki mąki oraz rozmarynu. Wszystko dobrze zmiksuj. Posyp zachowaną ½ szklanki mąki stolnicę i wyłóż ciasto. Ugniataj do momentu, kiedy ciasto zacznie pękać, po czym rozwałkuj na grubość ok. ½ - 1 cm. Możesz pociąć ciasto na prostokąty albo puścić wodzę fantazji i wyciąć nietypowe kształty, np. słonecznika. Piecz ciasto przez ok.50 min na blasze do pieczenia (bez tłuszczu) do momentu, kiedy lekko zbrązowieje.




SAŁATKA LETNIEJ OBFITOŚCI

Składniki:
  • sałata oraz inna zielenina, porwana na odpowiedniej wielkości kawałki
  • świeże zioła - najlepsze o tej porze będą : bazylia, pietruszka, mięta, koperek i/lub szczypiorek
  • świeże owoce: truskawki, nasiona granatu, brzoskwinie albo melon
  • nasiona słonecznika
  • sos winegret zrobiony z oliwy z oliwek i octu balsamicznego albo inny dressing do sałatki
  • starty na tarce ser parmezan

Zmieszaj razem sałatę i resztę zieleniny, np: szpinak, młoda kapustę oraz troche rukoli albo liści gorczycy dla dodatkowego urozmaicenia. Następnie posyp wszystko świeżymi ziołami z listy podanej powyżej. Nie zapomnij, że mięta posiada silny smak i powinna być używana roztropnie. Potem dorzuć owoce - dodadzą one posmaku słodyczy, który przełamie lekką goryczkę niektórych warzyw i ziół. Najlepiej wybrać owoce sezonowe i dostępne na lokalnym rynku. W następnej kolejności posyp sałatkę nasionami słonecznika, które sprawią, że sałatka będzie bardziej pożywna oraz będą reprezentować słońce. Na koniec dodaj sos winegret oraz ser parmezan lub zastosuj inny dressing.




CUKIER LAWENDOWY

Składniki:
  • 300 g cukru drobnego kryształu
  • 4 łyżki suszonych kwiatów lawendy

Cukier mieszamy z lawendą i wsadzamy na miesiąc czasu do słoika by aromat lawendy magicznie złączył się z cukrem.Będzie idealnym dodatkiem do herbaty czy ciast a pachnie obłędnie.



 Pozdrawiam Bernadetta

1 komentarz:

  1. Pierwszy raz trafiłam na Wasz blog. :)
    Jak się cieszę, że go znalazłam.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie nam miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
09 10